新聞頻道 > 體育頭條 > 【空手道超聯】劉慕裳 李嘉維奧地利站奪一金一銅
對我們的專頁說讚
【空手道超聯】劉慕裳 李嘉維奧地利站奪一金一銅


【體路專訊】世界一級空手道超級聯賽奧地利站今個周六日(7至8日)假奧地利薩爾斯堡(Salzburg)舉行,香港空手道一姐劉慕裳(Grace)接連擊退三名世界排名比她高的日本對手,勇奪今站冠軍,為香港隊取得一金,男隊李嘉維則收穫銅牌。

Grace於今賽在女子套拳小組賽出線八強後,先後要面對均是來自日本的選手岩本衣美里(Iwamoto Emiri)、清水希容(Shimizu Kiyou)及大野ひかる(Ono Hikaru),三人世界排名分別現為第4、第2及第5,都比現時列世界第9的Grace要高,清水希容更為今年世錦賽金牌得主。

劉慕裳(資料圖片)

面對三名強手,Grace未有亂陣依然打出氣勢,在八強及四強均獲得裁判一致判她5:0力壓對手,至決賽對著大野ひかる亦以4:1比數獲勝,成功這面金牌。她賽後帶點感慨感謝各位一直支持她的人,並在其社交專頁發表文章:「喺過去兩年,雖然我分別喺3個比賽入面贏過(這)3位日本選手,但都總係會聽到有啲聲音,『日本都唔係出最勁嗰個』。唔緊要,其實我可以等,就係等今日。今日係2017年10月7號Karate 1 Series A – Salzburg,今年抽嘅簽幾乎全部都爛,今次都唔例外,7場比賽最後3場要面對3個日本top3嘅選手,但我份人就係愈難打就愈有火,5:0 Asian Champion(岩本衣美里)、5:0 World Champion(清水希容)、Final 4:1 World ranking #5(大野ひかる),個天今日要我創造奇蹟,我亦會好好記住今日,今日整喊左好多人,但今次嘅金牌見證到原來就算係競爭對手,大家都係咁支持我,會喺觀眾席同我一齊喊,會為我打氣歡呼。」

香港隊於此賽共派出7男4女迎戰,男將李嘉維亦在男子搏擊75公斤級以下組別小組賽以「零失分」姿態晉級,惜八強未能更進一步,負法國的Seguy Corentin。其後Seguy Corentin闖入決賽,李嘉維得以出戰復活賽,首場對手因傷棄權,李嘉維直入銅牌戰,他最終以4:3險勝烏克蘭對手Horuna Stanislav,為港隊增添一面銅牌。

文:徐嘉怡
圖:劉慕裳facebook、李嘉維提供