新聞頻道 > 體育頭條 > 菁英盃開鑼 南區新血于楊蓄勢待發
對我們的專頁說讚
菁英盃開鑼 南區新血于楊蓄勢待發


【體路專訪】新一季菁英盃明天(28日)揭開戰幔,由於賽事規定每隊每場必定要同時有兩名U22球員在陣,可以預料將會有不少新面孔亮相,剛於冠忠南區展開職業生涯的于楊可能會是其中一位。

于楊現年16歲,自少已跟隨南華名宿陳志康及陳振宇接受正規訓練,之後在太陽國際(前名太陽飛馬)成名,也是香港青年軍成員。這位擅踢左路進攻位置的射手,令人最深印象的就是其踢法極具侵略性,而且有遠射能力,青年軍時代曾為太陽國際射入不少世界波。作為其啟蒙教練,陳振宇對愛將的評價是:「教咗于楊都有7、8年,見到佢有機會踢頂級聯賽都感到好安慰,佢好細個已經比同齡甚至大1、2年嘅球員成熟,最欣賞佢嘅膽色同埋盤扭技術,射波準繩度都唔錯,不過個衰仔有好多嘢要改善,例如基本控、傳,同埋場上態度。我已經同一啲相熟嘅南區球員,好似梁子駿咁,要幫我好好睇住佢。」

就在落實加盟南區之前,于楊年初獲選為香港唯一的男子代表,到德國拜仁慕尼黑參加一年一度的「安聯少年足球營」,回想起來,這位小將仍然回味無窮:「我哋去咗6日,同25個國家共50幾個球員一齊,跟隨拜仁青訓教練操練(其中一人為名將歐真泰拿)。」第一次海外接受迎練,就令到于楊體會自己同外國球員嘅差距:「好多人本身係嚟自國內出名球會,有啲更加已經係代表隊成員,表現最突出嘅係阿根廷同埋哥倫比亞球員,至於嚟自東南亞嘅就速度好快,個個都係實力非凡。」

「令我感受最深嘅,就係佢哋決心非常大,因為佢哋細細個已經決定以踢波為終身職業,而且仲要踢到去外國先有前途,所以一定要成功。(你依家只係中四,未來又會點呢?)有機會踢港超,今季會畀自己試下,好慶幸家人好支持我踢波,不過書一定要讀,最少都要上到大學,如果中六考到獎學金,就可能會去英國邊讀邊踢,不過到時都要睇下發展成點先,其實去唔去外國都好,都好睇自己心態,如果個心唔想繼續進步,去邊度踢都一樣。」除此之外,于楊原來亦已聽從太陽國際體能教練賴沛憶建議,生活上完全謝絕快餐及汽水,現時一周仍會健身兩次,主要強化上身肌肉。看不出年紀少少,已經有如此視野,比起不少職業球員更加職業。

于楊今季以16歲之齡越級踢U18青年聯賽及預備組賽事,出賽5場共射入12球,在新球會可說是有個完美開局,不過他明言:「我目標係港超上陣,青年軍同預備組入幾多球都無意思,上到去係另一回事!」現時一星期會踢隨南區一隊練波4天的他又笑言,會把握機會向蘇沙偷師,希望學到一招半式。于楊的好友也特別為他開設了 Facebook專頁,讓外間能夠多點留意這位新晉港超腳!

文:文森特/圖:由受訪者提供