新聞頻道 > 體育頭條 > 女仔運動大過天 衝擊香港體適能市場(一)
對我們的專頁說讚
女仔運動大過天 衝擊香港體適能市場(一)


以前是肥妹仔一名Viola經過三年努力下,成功減去25磅的體重。(受訪者提供)

【體路專欄】幾年前如果問身邊女仔有沒有興趣一起跑步或做Gym,她們幾乎耍手擰頭, 不是投訴「怕流汗會溶妝溶到一撻撻」、便是怕做完運動變得「手粗腳粗」。不過自從近幾年香港運動風氣開始盛行,加上做運動有助修緊線條,甚至在Facebook、IG打卡「呃like」,令不少女仔開始愛上做運動,當中跑步、瑜伽、泰拳、行山成為熱門運動!


最近筆者身邊愈來愈多女仔朋友愛上做Gym,而市場明顯對專業教練非常渴市!

80後Viola以前是肥妹仔一名,標準身高的小姥子在英國留學時體重高峰期一度達130磅,不過回流香港後,決定「洗心革面」,開始追求健康生活。 「起初唔敢做Gym,怕做Gym變到好大隻,不過我請咗一位男健身教練幫我執靚動作,而佢亦安排Functional Training、Kettle Bell或者Body Weight畀我玩,每一次challenge都令我好有滿足感,原來做Gym可以咁有趣」!

經過三年努力下,Viola減去25磅的體重,「見到減肥效果咁明顯當然好開心,著婚紗都靚好多」!自從減肥成功後,不少朋友也受Viola影響下一起做運動,「成班女仔一齊做運動好開心,一來可以gathering,二來一齊追求健康,係sisters club最好聯宜方法」。Viola每月在運動方面的消費一千至兩千港元,「呢筆錢係投資喺自己嘅健康,絕對值得」。

筆者近期與不少健身或運動中心的管理層交流過,發現聘請教練的女會員愈來愈多,比以往同期增加三成以上,包括:
.大學生
.OL
.準備結婚的女士
.期望產後修身的女士

Daisy& Rosie:「我們學瑜珈的時間分別是半年及三年,一星期最少一次做運動,我地一班朋友請了一位瑜伽導師教我們教瑜伽。一個月收費一個人也是四百八十元左右,運動是有需要的,特別是對鍛練體能。(會否打算考教練牌?)我們暫時和教練的距離仍很遠呢。」(邱益忠攝)